L-Lizyna
Lizyna jest pierwszym aminokwasem limitującym w paszach dla trzody chlewnej oraz drugim w paszach dla drobiu. Ilość pobranej lizyny ma bezpośredni wpływ na przyrosty, ponieważ aminokwas ten zużywany jest głównie w procesie syntezy białek. Dlatego dostosowanie poziomu lizyny do potencjału wzrostowego zwierząt oraz możliwości pobrania paszy pozwala na optymalizację tempa wzrostu oraz wykorzystania paszy. Ponadto u drobiu istnieje zależność między ilością pobranej lizyny a wielkością przyrostów ważnych partii mięśniowych jak np. mięsień piersiowy.
Dodatek L-Lizyny do pasz przeznaczonych dla zwierząt monogastrycznych (trzoda, drób, oraz inne) jest prostym i efektywnym sposobem pokrycia ich zapotrzebowania na ten aminokwas a tym samym znaczącej poprawy efektów produkcyjnych. Wykorzystanie L-Lizyny pozwala na obniżenie zużycia drogich surowców białkowych takich jak śruta sojowa a tym samym obniżenie poziomu białka ogólnego w paszy i zmniejszenie emisji azotu do środowiska naturalnego. Ponadto strawność L-Lizyny wynosi 100% dlatego też jej wykorzystanie w organizmie zwierząt jest dużo wyższe niż wykorzystanie lizyny pochodzącej z roślinnych źródeł białka. Wymienione zalety sprawiają, że L-Lizyna jest obecnie aminokwasem stosowanym we wszystkich paszach dla trzody oraz drobiu. Coraz częściej stosowana jest również w paszach dla innych grup zwierząt jak króliki, młode cielęta, ryby czy zwierzęta towarzyszące. Wyniki wielokrotnie przeprowadzanych badań rynku pasz dla zwierząt w Europie pokazują, że L-Lizyna jest aminokwasem stosowanym w ponad 90% pasz przemysłowych dla trzody i drobiu niezależnie od sektora produkcyjnego. Zawartość czystej L-Lizyny w produkcie – 78%.
Opakowania: