znajdujesz się w :  ‹  strona główna  ›  Itochu  ›  L-Treonina  › 

L-Treonina

W paszach produkowanych w Europie treonina jest drugim aminokwasem limitującym dla trzody oraz trzecim dla drobiu. Podobnie jak lizyna jest ona aminokwasem niezbędnym w procesie powstawania białek mięśniowych oraz wzrostu. Dlatego niedobór treoniny w diecie wpływa negatywnie na wykorzystanie lizyny a przez to również na wzrost zwierząt.

Treonina bierze udział w wielu procesach metabolicznych jak trawienie czy odpowiedź immunologiczna, dlatego jej niedobór może negatywnie wpływać na funkcjonowanie przewodu pokarmowego. Na bardzo duże znaczenie tego aminokwasu dla funkcjonowania przewodu pokarmowego wskazuje fakt, że 40- 50 % wchłoniętej treoniny zużywane jest przez same tylko jelita.

Poniższa tabela przedstawia zapotrzebowanie na treoninę trzody oraz drobiu w oparciu o informacje zgromadzone przez Ajinomoto Eurolysine SAS.

Drób   Trzoda chlewna  
Boiler / Indyk Nioska Prosięta Grower / Finisher Locha
>65% 70% 65% 65-68% >70%
Standaryzowana strawność jelitowa

Podobnie jak w przypadku L-Lizyny wykorzystanie L-Treoniny stanowi szybki prosty oraz efektywny sposób dostosowania poziomu treoniny w paszy do zapotrzebowania zwierząt w celu optymalizacji efektów produkcyjnych. L-Treonina przyczynia się do lepszego wykorzystania lizyny oraz całej paszy. Zastosowanie w paszach L-Treoniny oraz z L-Lizyny umożliwia obniżenie poziomu białka ogólnego paszy a tym samym zmniejsza emisję azotu do środowiska naturalnego. Strawność L-Treoniny wynosi 100% co sprzyja wykorzystaniu w procesach metabolicznych organizmu zwierząt. Zawartość czystej L-Treoniny w produkcie - 98.5%.

Więcej informacji uzyskacie Państwo pod adresem k.serwa@itochu.com.pl


Data modyfikacji: 11 Grudnia 2018